torsdag, 04 april 2024 10:50

Derfor er tidspunkt for oppstart av Ringeriksbanen så viktig

Derfor er tidspunkt for oppstart av Ringeriksbanen så viktig Illustrasjon fra prosjektet

Fellesprosjektet Ringeriksporteføljen er et stort og dyrt prosjekt som det tar lang tid å bygge, antatt 10-12 år. Den største og mest langvarige jobben er å etablere den lange dobbeltløpede tunnelen fra Jong, vest for Sandvika stasjon, til Sundvollen. Bare dette arbeidet tar anslagsvis åtte år. Deretter skal alt teknisk utstyr installeres. Massene fra tunnelen skal separeres og lagres på et anleggs- og riggområde ved Avtjerna og fordeles etter behov langs traseen for vei og bane. Dette er nøkkelen i prosjektet, både miljømessig sett og byggemessig.

Europas lengste tunnel

Tunnelen er 23 km lang og vil ha to løp, det ene for togtrafikk, det andre for servicebehov og evt. evakuering. Dette blir den lengste togtunnelen i Europa.
Trafikken på banen tilsier to Intercity-avganger pr. time i tillegg til fjerntogtrafikken Oslo-Bergen.
Det betyr at enkeltspor Sundvollen- Hønefoss kan bli vurdert, da dette vil tilfredsstille behovet for trafikken som er planlagt på banen i overskuelig fremtid.
Dette vil kreve nødvendige vekslingsspor mellom Sundvollen og Hønefoss, f. eks. På Sundvollen og Helgelandsmoen.

Mange innsparinger mulig

Innsparinger er et stikkord i NTP, og nye Veier har fått kostnadene ned på mange ulike måter, både via mindre tverrsnitt på tunnelen, smalere veier og størst mulig gjenbruk av eksisterende vei. Også et utall andre innsparingsmuligheter er identifisert.
Potensialet for innsparing er størst i tunnelen og ved broer.
Også sporføringen inn mot Hønefoss og selve Hønefoss stasjon har vært gjenstand for nye vurderinger og innsparinger. Dette er tatt inn i kostnadsoverslaget på 51. milliarder kroner.

Ikke alle pengene første året

Men først av alt er det altså viktig å få vedtak om at banen skal bygges, slik at de enorme arbeidene med tunnelen fra eksisterende tunnel på Askerlinjen ved Jong til Sundvollen kan startes og dermed også produksjon av massene man er avhengig på vei- og baneanleggene.
Trikset for å få Ringeriksbanen inn i NTP kan derfor kanskje være å strekke bevilgningsperioden over flere år, slik at arbeidene som må i gang for ikke å skape forsinkelser på det øvrige kan komme i gang.

Men det krever uansett et vedtak om bygging.
Dette, og spørsmålet om enkeltspor Sundvollen-Hønefoss, er trolig noe av det som vil bli nøye diskutert når Stortinget i våres skal behandle NTP.

Sist redigert torsdag, 04 april 2024 10:53

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa