fredag, 10 februar 2023 14:12

Tilrettelegger arbeidsdagen for bilmekaniker Maqsoom

– Som er liten bedrift i Hønefoss er det viktig å ta vare på mennesker med gode menneskelige og faglige egenskaper, sier daglig leder Ole-Gunnar Skogli på bilverkstedet Mekonomen i Hønengaten. – Som er liten bedrift i Hønefoss er det viktig å ta vare på mennesker med gode menneskelige og faglige egenskaper, sier daglig leder Ole-Gunnar Skogli på bilverkstedet Mekonomen i Hønengaten. Foto: Trond Schieldrop

I alle år har daglig leder Ole-Gunnar Skogli på bilverkstedet Mekonomen i Hønengaten vært opptatt av å skape gode arbeidsforhold for sine medarbeidere. Det er også tilfellet for bilmekaniker Maqsoom Maham, som har fått sykdommen arvelig ataksi som medfører balanse- og koordinasjonsvansker. – Jeg ønsker å ta vare på de menneskelige ressursene til Maqsoom og tilrettelegge arbeidsdagen hans på en best mulig måte.

mekonomen2

Maqsoom ble nylig diagnostisert med sykdommen arvelig ataksi som medfører balanse- og koordinasjonsvansker. – Enkelte ganger blir jeg så ustø at jeg mister koordinasjonen og førligheten i hender og føtter. Da må jeg ta meg fem minutters pause fra bilmekanikerjobben, sier han. Foto: Trond Schieldrop

Maqsoom (27) begynte som bilmekanikerlærling i 2013 og i 2015 tok han fagbrev som bilmekaniker. 1. juni 2020 ble han ansatt som bilmekaniker hos Mekonomen. Han har alltid vært bilinteressert og liker å mekke på biler. Hjemme har han 7 veteranbiler og motorsykler. Forkjærligheten er gamle BMW-er der den eldste er fra 1986. For å få tankene på gli går han ut i garasjen, mekker på bilene slik at de er i tipp topp stand før kjøring i det fri.

Arvelig ataksi

For en tid tilbake ble Maqsoom diagnostisert med sykdommen arvelig ataksi som medfører balanse- og koordinasjonsvansker. – Enkelte ganger blir jeg så ustø at jeg mister koordinasjonen og førligheten i hender og føtter. Anfallene skjer nesten daglig. Da må jeg ta 5 minutters pause før jeg kan fortsette arbeidet, sier han.

Tilrettelagt arbeidshverdag

Mekonomen i Hønengaten har som policy å tilrettelegge arbeidsdagen best mulig for Maqsoom. Før han fikk påvist sykdommene og symptomene gradvis kom snikende, gjorde han alt av forefallende mekanikerarbeid. – Nå tar jeg primært C-jobber fra EU-kontroller til tilstandsrapporter. Håpet er at jeg etter hvert i sammarbeid med NAV, kan komme over på delelageret og kundemottaket eller annet tilpasset arbeid. Til nå har Hønefoss Auto A/S i samarbeid med NAV gjort alt for å tilrettelegge det de kan og legge opp til riktige jobbfunksjoner for meg.

Menneskelige og faglige egenskaper

Det er ikke alle bedrifter som er like flinke til å tilrettelegge arbeidshverdagen for ansatte med ulike sykdommer. – Som er liten bedrift i Hønefoss er det viktig å ta vare på mennesker med gode menneskelige og faglige egenskaper. Vi har hatt et nært samarbeid med NAV der vi sammen har prøver å skape de beste arbeidsforholdene til Maqsoom. Han er en ressurs for bilverkstedet. Vårt samfunn er bygd opp slik at du som arbeidstaker har en produksjonsverdi. Maqsoom har kanskje en produksjonsverdi på 20- 30 prosent. Vi har tilpasset hans hverdag noe og det har skapt større mangfold på arbeidsplassen. Han har en kunnskapsbank som er meget verdifull for alle på bilverkstedet. Med ett videre samarbeid med NAV, håper vi å skape ett sted hvor han kan ha 100 prosent tilstedeværelse tilpasset hans arbeidsgrad på 20-30 prosent

Stor stå-på-vilje

Maqsoom er glad for at ledelsen og NAV gjør alt for å skape en meningsfylt arbeidshverdag. – I Norge er det kun 200 mennesker som har ataksi, og det har til nå vært begrenset med forskning på sykdommen. Den kan ikke reverseres og kan i verste fall medføre uførlighet.
Maqsoom har stor stå-på-vilje, trener så mye han kan og prøver å bremse sykdomsutviklingen. – Jeg er optimistisk og kommer til å stå på så lenge jeg kan.

Opptatt av å inkludere mennesker

Som arbeidsgiver er det min plikt å skape en meningsfylt arbeidshverdag for Maqsoom. – Å sitte hjemme og se på TV er demotiverende og kan på sikt skape mentale utfordringer, sier Skogli. Han ønsker å utfordre andre lokale bedrifter til å inkludere mennesker med både fysiske og psykiske utfordringer. I alle år har jeg vært opptatt av å inkludere mennesker som har utfordringer med å komme inn i arbeidslivet, sier Skogli. Selv tok han tømrerfagbrev i 1991. – Den gang var det byggestopp og ikke en eneste lærlingeplass å oppdrive. Jeg var innom Arbeidskontoret (forløperen til dagens NAV) og fikk meldekort uten økonomisk hjelp. Jeg tok derfor skjeen i egen hånd og kjørte rundt til bedrifter og tilbød mine tjenester gratis. Til slutt fikk jeg seks måneders sveiservikariat hos BA Stål på Jevnaker. Derfra fikk jeg en meget god attest som ble en døråpner inn i arbeidslivet og medvirkende til jobben jeg har i dag. Derfor ønsker jeg å gjøre noe for unge mennesker som sliter med å få jobb. Vi må gi dem muligheten til å vise hva de er gode til, unngå at de havner i arbeidsledighet og får store personlige problemer.
– Som arbeidsgiver kan vi ikke bare tenke på profitt. Vi må ta vare på våre medarbeidere og skape et godt arbeidsmiljø for dem.

 Fulle ordrebøker

Mekonomen i Hønefoss har gjort det overraskende bra siden selskapet ble etablert 2. april 2020. Til tross for pandemi nedstengning har bilverkstedet hatt fulle ordrebøker fra dag en. – Derfor var vi på utkikk etter flere mekanikere for å dekke kundebehovet. Det var da Maqsoom ble ansatt hos oss. I dag er vi 7 ansatte og omsetter for 10,5 millioner kroner. Daglig er det 20 biler innom vårt verksted som får kyndig pleie av våre fagfolk, sier Skogli til slutt.


Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa