tirsdag, 03 november 2020 09:35

Keiserbesøket i Hønefoss i 1890

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(4 Stemmer)
Glatved hotell var et av landets mest fornemme Glatved hotell var et av landets mest fornemme Foto fra privat postkort

Det var stor stemning i hele landet i begynnelsen av juli 1890 da keiser Wilhelm II av Tyskland var ventet på besøk til Norge. Vi skal begrense oss til å fortelle hva som skjedde fredag den 4.juli 1890 - den dagen han sammen med kong Oscar II spiste lunsj på Glatved hotell i Hønefoss.

Det regnet om morgenen fredag den 4. juli 1890. Til tross for det dårlige været, var allikevel en mengde mennesker møtt opp på Vestbanestasjonen i Kristiania for å få et glimt av keiseren.keiser wilhelm
På stasjonen ble majestetene mottatt av Hoffmaskalk Frølich, generaldirektør Segelke og politimester Hesselberg. Følgende personer var også invitert til å delta på reisen: general Grev von Wedel, general Grev von Danche, geheimekabinetsråd Dr. Lucanus, grev Eulenburg og statssekretær Marshall.
Under hurrarop fra de fremmøtte tilskuerene, satte ekstratoget seg i bevegelse ved ellevetiden.

I Sandvika var det tross regnværet møtt frem forholdsvis mange mennesker. På stasjonen var det reist en vakker æresport pyntet med granbar, flor og forskjellig sportsutstyr. Den 2.brigades musikkorps spilte.

Keiseren, kongen og prinsene forsatte deretter reisen nordvestover med hest og vogn. Ferden gikk til Nes i Hole hvor ferden gikk videre med dampskipet "Grev Wedel Jarlsberg" over Tyrifjorden, innom Sundvolden og videre til Skjærdalen. Under båtreisen ble det inntatt frokost, og to unge piker i nasjonaldrakter oppvartet majestetene. På Skjerdalen var det skyss med private vogner til stasjonen hvor ekstratoget med resten av følget, deriblandt tre inviterte korrespondenter, ventet.
Utover veien et langt stykke fra stasjonen kunne man se vakre dekorasjoner. Mange mennesker var møtt frem og damene kastet en mengde blomster til keiseren.

I Hønefoss hadde man først fredag kveld, bare en uke i forveien fått vite at majestetene skulle komme dit. Man satte seg da straks i bevegelse for å ta i mot de høye herrer på en verdig måte, etter byens evne.
Hønefoss formannskap satte straks ned en komité bestående av Fogd Owren, Dr. Didrichson, brugsfullmektig Thoresen og kjøpmann Weien. Man begynte å bygge æresporter, en ved hver ende av bybroen. Disse ble smakfullt pyntet med grønt og flagg, så vel tyske som norske. Ved den søndre såes den norske løve med kongelig krone, ved den nordre den tyske ørn med keiserkronen - begge kroner praktfult illuminerende med elektriske lamper, hvor til ledning var lagt fra brukets dynamo.

Vi siterer følgende fra Aftenposten:

Oppe ved stasjonen var det av jernbanen foranstaltet en meget vakker tilstelning med æresport, kranser, flagg og krone. Her oppe var dessuten på den tribune, hvor mottagelsen skulle skje, reist to obelisker med stenurner hvori det var satt blomster.

Flere hus var vakkert pyntet med kranser. Flagg og vimpler vrimlet det naturligvis av. Omtrent hvert eneste hus langs den vei, hvor majestetene skulle kjøre, var mer eller mindre dekorert. Flere tyske flagg og også noen svenske såes. Langs hele veien var det satt bjerketrær pyntet med vimpler.

For å gi en prøve på byens industri- og fabrikkvirksomhet, var det reist en æresport straks nedenfor stasjonen av stav. Den var i all sin simpelhet og tarvelighet særdeles original og - smuk, idet den ble dannet av 4 store spiralbygde stav-søyler med overbygning hvorpå det sto "Velkommen", Særlig søylene var meget smakfulle.
Midt på broen var av hr. grosserer Anker reist en særdeles smuk æresport, forsynt med høye tårn, keiserens bokstaver og krone, og på begge sider elghoder meget vakkert arrangert, omsluttet som de var av kranser og grønt. Litt lenger borte på broen såes like nede ved fossen en bjørn som holdt en stang mellom forlabbene med et tysk flagg på. Det var egentlig meningen å få to slike liggende mellom grantrær som i en skog. Men ved nøyere overveielse oppga man ideen, idet man nemlig fryktet for at hestene kunne ta bjørnene for levende og løpe ut. Som det nu var, kom denne skogens konge ikke til sin fulle rett da den var for langt borte.

Majestetene med følge ankom til fastsatt tid Hønefoss jernbanestasjon. Her ble man hilst av en stor menneskemengde som hadde strømmet sammen. Ved stasjonen ble de mottatt av festkomiteen, byens ordfører og fogd Schønhender, som utbragte et "leve" for keiseren og kongen. På tribunen var møtt fram 18-20 hvitkledte småpiker med hver sin blomsterbukett, som de tilkastede majestetene. Noe lignende var arrangert nede på broen, hvor skolebarn kastet blomster.
Militære fra Helgelandsmoen paraderte nedenfor stasjonen, liksom byens forskjellige korporasjoner under sine faner tok oppstilling langs hele veien.

Majestetene hilste vennlig på de på perrongen fremmøtte, hvoretter hans majestet kongen presenterte de tre derværende høyere militære for keiseren, som rakte dem hånden til hilsen.

Fra Jernbanehotellets altan spilte et musikkorps. Såvel keiseren som kongen, kronprinsen og prins Heinrich, hilste vennlig til alle sider.

Keiseren og kongen ga gjentatte ganger uttrykk for sin tilfredshet med det lokale arrangementet og ba utrykkelig byens ordfører om å frembringe sin takk til byens borgere for prektig mottakelse.

Selve middagen på Glatveds Hotel var fortrinlig arrangert og det hersket hele tiden den prektigste stemning. Under middagen holdtes ingen taler, men umiddelbart etter middagen underholdt majestetene seg innbyrdes, med sitt følge, med festkomiteen og de innbudne fra Hønefoss.

Avreisen foregikk til fastsatt til kl. 18.10 i øsende regn, akkurat som det også under hele oppholdet hadde vært regnvær. Til tross for dette hadde det under hele oppholdet hersket den beste stemning. Ved avreisen utbragte fogd Schønhender et Leve majestetene og under livlige hurrarop forgikk avreisen.

Menyen så slik ut i følge datidens aviser:

Julienne Suppe
Drikke: Sheryy & Portvin, Chaeâu Giscours 1881

Avkokt Ørret
Drikke: Chaeâu Yquem 1875

Garnert Fåresadel
Drikke: Chambertin

Straasburger Gåseleverpostei
Drikke: Madeira

Kyllingstek, Compot & Salat
Drikke: Louis Raederer sec

Asparges
Drikke: Kaiser sect.

Fruktis
Drikke: Vino de Pasto

Jordbær med fløte
Drikke: Louis Raederer sec

 

Kilder:
Kristiania Intelligentssedler Dagens Nyheder
Aftenposten
Über Land und Meer
"Glatveds Hotel" er noen steder omtalt som "Gladtvedt" eller "Glatvedt"

Denne artiklen er tidligere publisert i RingeriksAvisa, men ble tatt ut under en omlegging av innholdsstrukturen.

Sist redigert tirsdag, 03 november 2020 15:58
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa