lørdag, 01 august 2020 10:53

Planer du i elva, koster det 1500 kroner

Skrevet av
Mindre fartsovertredelser og oppankring ved badesteder er forseelser som nå blir møtt med overtredelsesgebyr fra politiet. Mindre fartsovertredelser og oppankring ved badesteder er forseelser som nå blir møtt med overtredelsesgebyr fra politiet. Illustrasjonsfoto: Ron Porter

Fartsgrensa for båter og vannscootere i elva er 5 knop. Det er svært vanskelig å få en båt opp i planing med mindre fart enn 5 knop.

Politiet har til nå ikke kunnet skrive ut forenklede forelegg på båter. Riksadvokaten tok affære, og Samferdselsdepartementet svarer med nye gebyrsatser.

Da havne- og farledloven ble endret fra nyttår, ble politiet satt i en litt vanskelig posisjon med tanke på hvordan de skulle håndtere en rekke overtredelser som tidligere førte til forenklede forelegg. De var nødt til å anmelde disse forholdene.

Ikke lovhjemmel

– Dette innebærer at forskrift om forenklet forelegg i fritids- og småbåtsaker for så vidt fortsatt gjelder. Men i denne forskriften fastsettes ikke uttrykkelig at noen overtredelse er straffbar. Gitt utformingen av någjeldende lovbestemmelse om straff, foreligger det da ikke klar lovhjemmel for straffansvar for en rekke tilfeller som tidligere medførte forenklet forelegg, skrev førstestatsadvokat Tron Eirik Schea hos Riksadvokaten i et brev 12. juni i år.

Han instruerte politiet til å oppheve eventuelle forelegg som har blitt vedtatt etter lovendringen ved nyttår.

Ny forskrift

Samferdselsdepartementet svarte raskt med en ny forskrift som skal tette hjemmelshullet. Der fastsettes gebyrsatser for de enklere overtredelsene som glapp unna i den nye havne- og farledsloven. Disse overtredelsene er omfattet av forskriften:

Føring av fritids- og småbåter, seilbåter og seilbrett innenfor merkebøyene ved offentlige badeplasser. Det samme gjelder fortøyning i merkebøyene. 2.000 kroner i gebyr.

* Overskride de lokale fartsforskriftene med fritids- og småbåter, seilbåter eller seilbrett. 1.500 kroner i gebyr.

* Ha større fart enn 5 knop (9,2 km/t) med de samme fartøyene nærmere enn 50 meter av badende. 1.500 kroner i gebyr.

Riksadvokaten sier seg fornøyd med at det nå er ryddet opp, slik at det er de alvorlige fartsovertredelsene som nå blir håndtert av politiet.

– Fartsovertredelser som ikke er alvorlige, flyttes med dette fra straffesporet til forvaltningssporet og dermed utenfor påtalemyndighetens ansvarsområde, skriver Riksadvokaten.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa