tirsdag, 26 november 2019 08:06

Flere velger å gifte seg utenfor kirken

Skrevet av

For 20 år siden foregikk over halvparten av alle vielser i Den norske kirke. Nå er det bare vel en av tre som velger folkekirken når de skal inngå ekteskap.

Borgerlig vigsel ble for første gang den største vigselstypen i fjor. Tall Dagen har hentet fram, viser at det har vært en kraftig økning i religiøse vielser utenom Den norske kirke.

I 2018 ble det inngått 20.949 ekteskap blant bosatte i Norge. Det var 1.162 færre enn året før. Bare 7.630 par giftet seg i Den norske kirke, det er en andel på 36,4 prosent.

Samme år ble det foretatt 1.797 vielser i tros- og livssynssamfunn utenom Kirken, rundt 700 av disse var i regi av HEF. Borgerlige vielser var mest populært i fjor med 8.063.

– Vigsel er den kirkelige handlingen som står svakest. Begravelser, dåp og konfirmasjon står langt sterkere, ser Harald Hegstad, professor i teologi ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, kirke og samfunn (MF) til Dagen.

En annen faktor er økonomi. Å gifte seg i kirken er ofte dyrt.

– De som gifter seg i kirken vil gjerne ha hvit brudekjole, stort selskap og en pyntet og vakker vielse. Borgerlige vielser gjøres ofte enklere, sier professoren.

 

julekonsert liggende

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa