onsdag, 08 mai 2019 13:07

Ingen heliumballonger i Hønefoss 17.mai

Ingen heliumballonger i Hønefoss 17.mai Illustrasjonsfoto: Frank Tverran

Det kan ta tid før et nasjonalt forbud mot heliumballonger blir en realitet. Det bekymrer Miljøpartiet De Grønne. I Ringerike ble det forbud allerede i fjor.

I begynnelsen av mai 2018 ba et enstemmig Storting regjeringen om å snarest mulig utrede et nasjonalt forbud mot heliumballonger. Selv om kommuner har adgang til å regulere gatesalg, er et nasjonalt forbud på all eiendom ikke en realitet før årets nasjonaldag.

Ringerike kommune innførte forbud mot salg av heliumballonger i fjor, men de har lite å sette inn mot de som trosser forbudet og selger uten tillatelse.

– Dette burde klimaministeren klare å levere på. Jeg merker meg at det ikke er mer enn to dager siden Elvestuen sa han ville forby engangsplast. Hvis han vil bruke like lang tid på dette, kan det gå vinter og vår før forbudet kommer på plass, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne til Aftenposten.

Nylig kunngjorde regjeringen at de vil forby engangsplast før sommeren 2020. EU har vedtatt et tilsvarende forbud fra og med 2021.

Når det gjelder et eventuelt forbud mot heliumballonger, opplyser klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) at det nedsatte utvalget har fått frist til september i år og mars neste år.

– Kommunene har mulighet til å forby dette. Det har større betydning å følge opp forbudet mot engangsplast raskt. Nå får vi raskt på plass et forbud mot engangsplast. Det er et viktig steg for å redusere risikoen for avfall på avveie, sier klima- og miljøvernministeren.

I fjor forbød minst 29 kommuner salg av heliumballonger på offentlig eiendom på 17. mai. Flere steder i Oslo og Bærum ble heliumballonger konfiskert og destruert av politiet.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa