torsdag, 25 april 2019 19:04

20 millioner mer til sikring av kirker

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Tirsdag den 26. januar 2010 brenner Hønefoss kirke ned til grunnen Tirsdag den 26. januar 2010 brenner Hønefoss kirke ned til grunnen Foto: Frank Tverran

KrF har fått gjennomslag for et forslag om å doble beløpet til istandsetting og bedre sikring av kirker – en økning på 20 millioner kroner.

Det opplyser tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Forslaget er en del av revidert nasjonalbudsjett, som legges fram i mai.

– Den tragiske brannen i Notre-Dame minner oss om hvor utsatt denne delen av vår kulturarv faktisk er. Vi rammes som nasjon når symboltunge, nasjonale kulturminner plutselig blir ødelagt. Verdien av den kulturarven som kirkebyggene representerer, forstår vi knapt betydningen av, før en kirke brenner. Det store engasjementet etter brannen i Notre-Dame viser hvilke verdier som står på spill når vi ikke får tatt vare på kirkebyggene, sier Ropstad.

Ifølge VG skal de eldste kirkene prioriteres. Og selv om det er kommunenes ansvar å ta vare på kirkene, ønsker Ropstad en større innsats fra staten.

80 prosent av norske middelalderkirker i stein har ikke automatisk slokkeanlegg, og 16 prosent mangler automatisk brannvarsling. Mange av de eldre kirkebyggene er svært sårbare for brann på grunn av tørr trekonstruksjon, store loft og tårn som gir rask brannspredning. I tillegg er det mange steder langt til brannvesenet.

NTB

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa