torsdag, 14 mars 2019 15:01

Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort Foto: Michael Schwarzenberger / Pixabay

En ny rapport fra NOVA viser at de aller fleste ungdommer holder seg fysisk aktive gjennom organisert idrett. Samtidig er det mange som faller av.

Det melder Norges Idrettsforbund (NIF) torsdag. Rapporten er basert på Ungdata-undersøkelsen fra 2018.

Av 225.000 ungdommer i alderen 13-18 år svarer hele 93 prosent at de har deltatt i organisert idrett i løpet av livet. 75 prosent svarer at de også har vært med i idrettslag i løpet av ungdomstiden.

– Det er meget gledelige at den organiserte idretten utgjør en såpass vesentlig del av ungdommers liv, og bidrar til en aktiv ungdomsbefolkning og god livskvalitet. Men disse gode tallene er ikke en hvilepute for oss i idretten. Vi ser at vi fortsatt har en vei å gå før vi får ned frafallet, og vi må fortsatt jobbe for å senke kostnadene for deltakelse i barne- og ungdomsidretten, sier NIFs generalsekretær Karen Kvalevåg.

60 prosent slutter

Undersøkelsen viser samtidig at nærmere seks av ti ungdommer slutter med idrett før de når 17-18-årsalderen.

– Det er viktig å la ungdom være med å bestemme, påvirke og utforme sin egen idrettshverdag. Det er ikke alle som synes at konkurranser er det mest interessante med å være med i et idrettslag, sier Linda Jacobsen, som er rådgiver for breddeidrett i idrettsforbundet.

Hun vil at ungdommer som ikke ønsker å være aktive kan få roller som trenere, dommere, styremedlemmer eller andre oppgaver tilknyttet ulike arrangementer.

– Vi må bli enda flinkere til å tilrettelegge for en livslang rolle i norsk idrett.

Frafallet øker med alderen

De største frafallene er blant ungdommer fra lavere sosiale lag. NOVA-forsker Anders Bakken påpeker at det er fem ganger større sjanse for at unge fra lavere sosiale lag aldri har vært med i organisert idrett, sammenlignet med de fra høyere sosiale lag.

Samtidig er det ikke ett bestemt tidspunkt i ungdomsårene der frafallet fra organisert idrett er spesielt stort, forklarer han.

– Frafallet er jevnt økende utover i ungdomstiden fram til 16-17-årsalderen. Men en del slutter i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, sier Bakken.

NTB

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa