onsdag, 26 juni 2024 13:40

Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn

Skrevet av
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Foto: Alf Simensen / NTB

Framover skal ordningen med gravferd på statens bekostning kun omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier.

Endringen skal gjøre det forutsigbart i hvilke tilfeller det skal tilbys gravferd på statens bekostning, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding.

Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet,» også kunnet få begravelse på statens bekostning.

Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.

Filosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.

Nå blir ordningen kun forbeholdt noen få, men fremragende personer i Norge kan likevel bli hedret av regjeringen ved at de sender en krans, deltar i begravelsen eller holder en minnetale, sier statssekretær Kristoffer Thoner ved SMK.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa