tirsdag, 16 januar 2024 13:36

Kommunen sparer penger - lemper forurenset snø inn i private hager

Skrevet av
Ikke mye hyggelig å få dette sendt over gjerdet. Her skulle småunger ha lagd snømann og snøhytte, men Ringerike kommune vil bruke plassen til noe annet. Ikke mye hyggelig å få dette sendt over gjerdet. Her skulle småunger ha lagd snømann og snøhytte, men Ringerike kommune vil bruke plassen til noe annet. Foto: Privat

Ved store snømengder tidligere år, fjernet kommunen snøen med lastebiler. Nå sender de snøen inn i hagene til folk som bor langs veien.

Det koster penger å kjøre snøen vekk. Hva er da enklere og billigere enn å bruke en snøfreser for å legge snøen inn i hagene?

Her er et par utdrag fra bestemmelsene om deponering av snø:

"Et snødeponi vil regnes som forurensning etter forurensningsloven. Dersom snødeponiet fører til nevneverdige skader eller ulemper på miljøet, trenger deponiet tillatelse etter forurensningsloven § 11."

"Dersom det på privat eiendom skal benyttes små midlertidige deponier som ikke medfører fare for forurensning, anser Fylkesmannen at det ikke er behov for tillatelse etter forurensningsloven. De lokale påvirkningene fra deponiet skal likevel vurderes."

For å ta det siste først: Dette er ikke et midlertidig deponi. For det er ingen fra kommunen som skal fjerne dette senere. Dermed er det et permanent deponi. Og det er det ikke lov å etablere, selv om de er små. Fordi når dette smelter, siger all dritten ned i grunnen.

Er det til ulempe?

Bortsett fra at det som freses over hagegjerdene er forurenset, så forurenset at det er strengt forbudt å tippe det i elva, så har det visse ulemper for hageeiere.

Den som freser, ser ikke hvor asfalten slutter. Jord, grus, torv og større steiner som ligger mellom asfaltkanten og hagegjerdet følger med snøen inn i hagen.

Hekker, nyplantede trær og blomsterbusker blir skadet og/eller ødelagt

Strøgrus fra veien følger med inn i hagen. Det er nødvendig med gummistøvler ved bruk av motorklipper fordi strøgrusen spruter mot leggene.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa